A paella elnevezés azóta foglalkoztat, hogy a Gilmore-ban Logan szájából elhangzott. De most jutottam el odáig, hogy kipróbáljam. Őszibaracklé pedig kiskorunk óta készült otthon, de most először, végre nálunk. Cukros és cukormentes változat is. Hűtve egyszerűen mennyei.
ZÖLDSÉGES PAELLA
(eredet recept ITT: kifoztuk.hu/ Szép Csilla)
100 g basmati rizs
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
2 kápia paprika
3 nagy paradicsom
4 nagy fej csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál húsos paella fűszerkeverék (bio-fuszer.hu)
1 evőkanál vegamix (bio-fuszer.hu)
3 dl víz
só
A hagymát apróra vágva megpirítottam, majd hozzáadtam a szeletelt gombát, a lehúzott héjú négybe vágott paradicsomokat és a vékony szeletekre vágott paprikát. Amikor pici levet eresztett, beleöntöttem a rizst, felütöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyemcsokrot, fűszereket, sót. Lefedve ritkán megkeverve, addig főztem, míg a rizs megpuhult, megdagadt. Ebben a fázisban – meglátásom szerint – rém gusztustalan, de a felszálló illatok bőven kárpótolnak.
A cukkinit és a padlizsánt apró kockákra vágtam, és a tetejére tettem. Elkevertem, és lefedve főztem még körülbelül 10 percig, csak párszor óvatosan rázogatva. A petrezselyemcsokrot ekkor már kivettem. Miután elzártam alatta a tüzet, még negyedórát pihent lefedve. Házi csípős ketchuppal és cukormentes csemegeuborkával ettem.
HÁZI ŐSZIBARACKLÉ
(eredeti recept ITT: nosalty)
1 kg őszibarack
2 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 kávéskanál citromsav
1 kávéskanál Na-benzoát
1,2 l víz
Ezek az eredeti adatok, leszámítva az alapreceptben lévő 30 dkg cukor eltüntetését. Csakhogy abból a barackból készítettem, ami a héten lepotyogott a fáról, mert már túlérett. Összesen 2,5 kg volt letisztítva, összedarabolva.
A turmixolás és vízzel felöntés után elharmadoltam, mert hiába a mennyei íz, ez azért hipergyors desszert. Tehát leturmixoltam az összevágott gyümölcsöt, majd legalább kétszeresére higítottam. Ezt mindenki maga érzi, milyen sűrűn szereti a rostos italokat. Mivel ez első próbálkozás volt, és nem akartam eltenni télire, nem tettem bele Na-benzoátot. Csak a vizet, a citromsavat és az édesítőt.
Miután felforrt, addig kevergettem kislángon – vigyázni kell, hamar kifut -, amíg elfőtte a habját. Lehűtöttem, és irány a hűtő. Bármelyik bolti, százszázalékos rostos üdítőt lepipálja.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!