A paella elnevezés azóta foglalkoztat, hogy a Gilmore-ban Logan szájából elhangzott. De most jutottam el odáig, hogy kipróbáljam. Őszibaracklé pedig kiskorunk óta készült otthon, de most először, végre nálunk. Cukros és cukormentes változat is. Hűtve egyszerűen mennyei.

-Hirdetés-

 

ZÖLDSÉGES PAELLA
(eredet recept ITT: kifoztuk.hu/ Szép Csilla)

100 g basmati rizs
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
2 kápia paprika
3 nagy paradicsom
4 nagy fej csiperkegomba
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál húsos paella fűszerkeverék (bio-fuszer.hu)
1 evőkanál vegamix (bio-fuszer.hu)
3 dl víz

A hagymát apróra vágva megpirítottam, majd hozzáadtam a szeletelt gombát, a lehúzott héjú négybe vágott paradicsomokat és a vékony szeletekre vágott paprikát. Amikor pici levet eresztett, beleöntöttem a rizst, felütöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyemcsokrot, fűszereket, sót. Lefedve ritkán megkeverve, addig főztem, míg a rizs megpuhult, megdagadt. Ebben a fázisban – meglátásom szerint – rém gusztustalan, de a felszálló illatok bőven kárpótolnak.

A cukkinit és a padlizsánt apró kockákra vágtam, és a tetejére tettem. Elkevertem, és lefedve főztem még körülbelül 10 percig, csak párszor óvatosan rázogatva. A petrezselyemcsokrot ekkor már kivettem. Miután elzártam alatta a tüzet, még negyedórát pihent lefedve. Házi csípős ketchuppal és cukormentes csemegeuborkával ettem.

HÁZI ŐSZIBARACKLÉ
(eredeti recept ITT: nosalty)

1 kg őszibarack
2 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 kávéskanál citromsav
1 kávéskanál Na-benzoát
1,2 l víz

Ezek az eredeti adatok, leszámítva az alapreceptben lévő 30 dkg cukor eltüntetését. Csakhogy abból a barackból készítettem, ami a héten lepotyogott a fáról, mert már túlérett. Összesen 2,5 kg volt letisztítva, összedarabolva.

A turmixolás és vízzel felöntés után elharmadoltam, mert hiába a mennyei íz, ez azért hipergyors desszert. Tehát leturmixoltam az összevágott gyümölcsöt, majd legalább kétszeresére higítottam. Ezt mindenki maga érzi, milyen sűrűn szereti a rostos italokat. Mivel ez első próbálkozás volt, és nem akartam eltenni télire, nem tettem bele Na-benzoátot. Csak a vizet, a citromsavat és az édesítőt.

Miután felforrt, addig kevergettem kislángon – vigyázni kell, hamar kifut -, amíg elfőtte a habját. Lehűtöttem, és irány a hűtő. Bármelyik bolti, százszázalékos rostos üdítőt lepipálja.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben! 

MEGOSZTÁS