Téli időszakban elég sok ecetes cékla kerül az asztalunkra. Most először termett a mi kertünkben, így végre saját savanyúság várja a telet a dunsztban. Pogácsából pedig soha nem elég, azt vallom.

-Hirdetés-

ECETES CÉKLA
(eredeti recept ITT: Ami a konyhámból kikerül)

1 kg cékla
1 dl 20 5%-os almaecet (Ebben van rizikó, ha valaki, mint én, csak a cikk írásakor döbben rá, hogy az almaecet 5%-os. Az eredeti recept 1kg céklához 1 dl 10%-os ecetet ír.)
1 púpos evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
1 csapott evőkanál só
1 negyed teáskanál őrölt kömény
1 késhegynyi tartósító
Ez az adag, négy darab céklából, kettő befőttes üveggel lett.

A céklát megmostam, és a héjában egy órán át főztem. Amikor kihűlt, megpucoltam, majd vékony szeletekre vágtam, és a befőttesüvegekbe raktam. Közben 6 dl vízben felforraltam a sót, édesítőt, köményt és ecetet. Ráöntöttem a céklákra, a tetejére szórtam a tartósítót, és lezártam az üvegeket. Egy nagyobb fazékban vízbe állítottam a lezárt üvegeket, majd miután felforrt a víz, még 10 percig abban is főztem őket. Szárazra törölve tettem őket száraz dunsztba.

SZEZÁMMAGOS POGÁCSA
(Eeredeti receptgazda: Bede-Kiss Noémi)

500 g teljes kiőlésű búzaliszt
250 g vaj (aranyára miatt margarin volt)
1 dl csillagtej
2 tojás sárgája
200 g tejföl
17 g só
1 friss élesztő
szóráshoz: szezámmag

A lisztbe morzsoltam a margarint, közben a csillagtejen megfutattam az élesztőt. A többi hozzávalót is belekeverve, összegyúrtam a tésztát. Nagyon könnyen gyúrható, hamar összeáll. Meleg helyen kelesztettem egy órát. Mondjuk elég lusta volt. Lisztezett deszkán kinyújtottam, kiszaggattam. A maradék tojásfehérjével megkentem és megszórtam szezámmaggal.

Az ecetes céklát természetesen nem tudtuk megkóstolni, de a frissen sült pogácsa illata és íze kihagyhatatlan utóvacsorára.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS