Az almás-diós-túrós desszert rövid magyarázata az, hogy amikor a fiam a Mikulás ajándékot kapta a szüleimtől, én almát és diót kaptam. Elég menő ajándék így IR-esen. Sallainé Kati néni az egyik legkedvesebb csoporttársam a Cukor nélkül csoportban. A férje kedvéért követi a diétát, mégis példamutatóan céltudatos, kedves és következetes szakácsnő. A kezdők kérdésére türelemmel és szeretettel válaszol. Mindenki ilyen különleges nagymamára vágyik, az biztos. Ha az embernek tele lesz a hócipője az IR életmód kihívásaival, ő az, aki bátorít. Megtiszteltetés az ő receptjét kipróbálni és megmutatni.

SALLAINÉ KATI NÉNI ALMÁS-DIÓS-TÚRÓS DESSZERTJE

Tészta:
200 g dió (Kati néni mákkal is elkészítette, úgy is szuper)
2 teáskanál sütőpor
1 biocitrom héja és leve
1 teáskanál őrölt fahéj
300 g alma
1 evőkanál Dia-Wellness negyedannyi édesítő
3 kisebb tojás

Krém:
250 g rögös túró
1 evőkanál vaníliaaroma
1 evőkanál édesítő
250 ml 30%-os cukormentes habtejszín
1/2 tasak Expressz Zselatinfix

-Hirdetés-

A tészta elkészítése:
A diót aprítógépben megdaráltam. Az almát megtisztítottam, majd a nagylyukú sajtreszelőn lereszeltem, és meglocsoltam a citrom levével. A tojásokat az édesítővel alaposan felhabosítottam, majd hozzáöntöttem az összekevert szárazanyagokhoz.

A legvégén hozzáadtam a reszelt almát. (Egy sorstárs ezen a ponton túl hígnak érezte a tésztát és kiegészítette 50 g barnarizsliszttel. Nálam megfelelő volt, valószínűleg ez a tojások méretétől is függ.) Szilikonnal kibéleltem egy kisebb (fél gáztepsi méretű) tepsit, ebben egyengettem el a tészta masszáját. Előmelegített sütőben, közepes lángon, körülbelül 25 percet sült.

A krém elkészítése:
A túrót áttörtem szitán. A jéghideg habtejszínt robotgéppel felvertem. Amikor megkeményedett, hozzáadtam a zselatinfixet és azzal együtt is kevertem még egy kicsit. Majd a habot vegyítettem a túróval. Amikor a tészta kihűlt, óvatosan megkentem a krémmel. Egy órát a hűtőben tartózkodott. Nehéz volt kivárni, mert a tésztáját megkóstoltam a sütés után, és mennyei. De egyben: almás-túrós-diós desszert, már tényleg nem evilági.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

 

MEGOSZTÁS