Nagyon régóta vágyom egy hasonló fánkélményre, mint anyai nagymamámé. Az édes IR-élet szalagos fánk receptje olyan pontosan hozta vissza az emléket, hogy még az illatát is éreztem annak az évtizedek óta nem érzett süteménynek. Igazán érdemes kipróbálni.
SZALAGOS FÁNK
(eredeti recept ITT: Édes IR élet)
50 g margarin
150 ml csillagtej
1 csipet cukor (eredeti receptben nincs)
20 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
25 g élesztő (az eredeti receptben csak 15 g a javallat)
10 g sikér
100 g finom búzaliszt
230 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csipet só
5 ml vamíliaaroma
5 ml rumaroma
4 tojássárga
őrölt édesítő
szatmári szilvalekvár
Először az 50 g margarint felolvasztottam, és hagytam kihűlni. Közben a felmelegített csillagtejbe tettem a csipet cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Miután az élesztő felfutott, elkevertem benne az édesítőt. A liszteket és a sót összekevertem. A szárazanyagba mélyedést készítettem, ebbe öntöttem bele az élesztős csillagtejet, a rumaromát és a vaníliaaromát, valamint az olvasztott margarin felét és a négy tojássárgáját. Amikor már félig meggyúrtam, hozzáadtam a margarin másik felét.
Addig kellett volna dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. De nekem ez jó negyedórányi dagasztás után sem jött össze. Ennek ellenére letakartam és egy órát pihentettem a langyos radiátoron.
Nagyon szépen megkelt a duplájára.
Átgyúrtam, kinyújtottam ujjnyi vastagra, kiszaggattam egy bögrével. Minden fánk közepébe ismét egy kis mélyedést készítettem. Majd letakarva újabb egy órát pihentettem és kelesztettem őket. Ismét a duplájukra keltek.
Nem túl forró olajban, de nagylángon kisütöttem őket, majd megszórtam kávédarálóban őrölt édesítővel.
Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!