Nagyon régóta vágyom egy hasonló fánkélményre, mint anyai nagymamámé. Az édes IR-élet szalagos fánk receptje olyan pontosan hozta vissza az emléket, hogy még az illatát is éreztem annak az évtizedek óta nem érzett süteménynek. Igazán érdemes kipróbálni.

-Hirdetés-

SZALAGOS FÁNK
(eredeti recept ITT: Édes IR élet)

50 g margarin
150 ml csillagtej
1 csipet cukor (eredeti receptben nincs)
20 g Dia-Wellness negyedannyi édesítő
25 g élesztő (az eredeti receptben csak 15 g a javallat)
10 g sikér
100 g finom búzaliszt
230 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csipet só
5 ml vamíliaaroma
5 ml rumaroma
4 tojássárga
őrölt édesítő
szatmári szilvalekvár

Először az 50 g margarint felolvasztottam, és hagytam kihűlni. Közben a felmelegített csillagtejbe tettem a csipet cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. Miután az élesztő felfutott, elkevertem benne az édesítőt. A liszteket és a sót összekevertem. A szárazanyagba mélyedést készítettem, ebbe öntöttem bele az élesztős csillagtejet, a rumaromát és a vaníliaaromát, valamint az olvasztott margarin felét és a négy tojássárgáját. Amikor már félig meggyúrtam, hozzáadtam a margarin másik felét.

Addig kellett volna dagasztani, amíg hólyagos nem lesz. De nekem ez jó negyedórányi dagasztás után sem jött össze. Ennek ellenére letakartam és egy órát pihentettem a langyos radiátoron.

Nagyon szépen megkelt a duplájára.

Átgyúrtam, kinyújtottam ujjnyi vastagra, kiszaggattam egy bögrével. Minden fánk közepébe ismét egy kis mélyedést készítettem. Majd letakarva újabb egy órát pihentettem és kelesztettem őket. Ismét a duplájukra keltek.

Nem túl forró olajban, de nagylángon kisütöttem őket, majd megszórtam kávédarálóban őrölt édesítővel.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS