Ajándékba kaptam a hozzávalót pénteken, így kerestem rá a medvehagymás pogácsa receptjére. Igazi időutazás volt, mert az inzulinrezisztencia diagnózis első heteiben találtam rá, ám azóta nem próbáltam ki. Most sort kerítettem rá. Nagyon puha, omlós pogácsa készült a recept alapján.

MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA
(eredeti receptgazda: Zundel Rita/Cettina’s Kitchen)

-Hirdetés-

300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
50 g búzasikér
0,5 kocka friss élesztő
1 dl csillagtej
1 szoba hőmérsékletű tojás
2 evőkanál szoba hőmérsékletű tejföl
2 evőkanál kókuszzsír
100 margarin (plusz a kenéshez egy fél teáskanálnyi)
1 evőkanál só
1 nagy marék medvehagyma
2 evőkanál szezámmag

Apróra vágtam a medvehagyma leveleit, és a tészta begyúrásáig, kelesztéséig félretettem. Az illata betöltötte az egész konyhát.

A liszt, búzasikér és só keverékébe belemorzsoltam, majd eloszlattam a margarint. Közben langyosra melegítettem a csillagtejet, tettem bele egy pici csipet cukrot (elhagyható), és hozzáadtam az élesztőt. Szépen felfutott, így öntöttem a lisztes alaphoz. Belekanalaztam a tejfölt és a kókuszzsírt, beleütöttem a tojást. Ezután gyúrtam össze, és tettem a meleg radiátorra egy órára keleszteni.

Kinyújtottam, megkentem az olvasztott margarinnal, és megszórtam a medvehagyma háromnegyedével. A hosszú oldalánál kezdve feltekertem, és így is húsz percet pihent, kelt. Nagyon laza, puha, de nem ragadós tészta lett belőle.
Egyszer meghajtottam, de javaslom, ha elkészítitek, hogy többször is meghajtogatva érdemes megszórni, hogy több hagymás rétegből álljon.

Ujjnyi vastagra nyújtottam, megkentem felvert tojással, megszórtam a megmaradt egynegyed résznyi medvehagymával, és -mivel nagy kedvencem- szezámmaggal. Végül felkockáztam egy éles késsel.

A sütőt 190 fokra előmelegítettem, majd félórát sütöttem sütőpapírral kibélelt tepsiben. Mennyei az illata, és kiváló nassolni valónak találta a Mecsekben túrázó osztályom több diákja is.

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes és inzulinrezisztens övezetben!

MEGOSZTÁS