Cukormentes övezet: tejszínes gombaragu és sós kalács

Gyerekkoromban a pincében anyuék laskagombát termesztettek zsákokban. Azóta szeretem a gombát. Szokás szerint a kifoztuk.hu oldalról feldobódott főételt ajánlok ma épp ezért. A tejszínes gombaragu azonnal felkerült a toplistás gombás ételeim közé. A sós kalács elsőre furcsa gondolat volt, de látva, ahogy a fiam vacsorára még langyosan megkeni vajjal a tej mellé, kiderült, hogy cseppet sem furcsa.

-Hirdetés-

 

TEJSZÍNES GOMBARAGU
(eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

1 vöröshagyma
500 g gomba
1 nagyobb sárgarépa
100 g basmati rizs
2 dl 30%-os, cukormentes habtejszín
2 dl víz
só, őrölt bors, Vegamix
apróra vágott petrezselyem (elfelejtettem, de nélküle is tökéletes)
olivaolaj

A hagymát apróra, a gombát és a sárgarépát vékony szeletekre vágva megdinszteltem az olajon. Hozzáöntöttem a tejszínt és a vizet, megfűszereztem. Legvégül adtam hozzá a rizst, majd lefedve főztem húsz percet.

TELJES KIŐRLÉSŰ SÓS KALÁCS
(eredeti recept ITT: kifoztuk.hu/Szép Csilla)

Az alapanyagok két kalácsra vonatkoznak.

2,5 dl csillagtej
2,5 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
120 g finom búzaliszt
30 g sikér
2 csapott teáskanál só
1 tojás
50 g puha vaj (margarint használtam)
tetejére: 1 tojás
szóráshoz: mák, szezámmag (ezeket is elfelejtettem, de mennyei így is)

A csillagtejbe kevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és hagytam megindulni. Közben a szárazanyagokat is elmértem. A liszt közepébe tettem az egész tojást, majd arra öntöttem a felfutott élesztőt. Körbeszórtam a sóval, majd két részletben hozzáadva a margarint, összegyúrtam. Nagyon könnyű, puha tésztát kaptam. Letakarva, enyhén megolajozott tálban kelt a meleg radiátoron egy órát.

Miután a duplájára kelt, nyolc kis gombócra osztottam. Minden gombócból pár milliméter vastag téglalapot nyújtottam, és a hosszabb oldalánál kezdve feltekertem. Négy szálból fontam (bár ez erős túlzás, inkább csak úgy érzésre tekergettem) a kalácsot.

Sütőpapírral bélelt, hosszúkás tepsiben sütöttem előmelegített sütőben negyven percig. Ki gondolta volna, hogy a sós kalács ilyen mennyei?!

Jó étvágyat kívánok! Találkozzunk jövő héten is a Cukormentes övezetben!

MEGOSZTÁS