Több, mint 600 dolog újul meg a megyében: óvodák, iskolák, egészségügyi létesítmények vagy éppen a kerékpárutak. Emellett a megye is folyamatosan segítséget nyújtott a településeknek a vírus elleni védekezésben.
Rideg Lászlóval, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökével az elmúlt évet összegeztük. 

Az évet és az életünket is egyaránt felborította a koronavírus. Megyei vonatkozásban hogyan néztek szembe a járvánnyal?

Ez a vírus váratlan dolog volt, erre készülni nem lehetett. A megyében az országos irányvonal követése volt az első hullámban is, a másodikban is. Ózongenerátorokat, defibrillátorokat és vérnyomásmérőket ajándékoztunk a megyénkben működő szervezeteknek. 1500 maszkot adtunk át a tanya- és falugondnokoknak.

Ózongenerátorokat, defibrillátorokat és vérnyomásmérőket ajándékoztak megyei szervezeteknek
-Hirdetés-

A megyei önkormányzat azzal is tudott segíteni, hogy rendelkezésre bocsátotta a Duna-Kőrös- Maros-Tisza Együttműködési Régió eszközeit: például sátrakat, ágyakat adtunk a tagmegyéknek, Bács-Kiskun megyének, Csongrád-Csanád megyének, a román oldalon Arad és Temesvár megyéknek, valamint délen Vajdaság tartománynak. Hasznosítottuk ezeket az eszközöket, amikor erre szükség mutatkozott.

Ennek fényében hogyan alakultak az éves megyei rendezvények?

Nagyon sok rendezvényt sikerült megtartani már a vírus előtt is. A szabályok folyamatos betartása mellett vállaltuk a kulturális rendezvények megszervezését: ezek közül kiemelném az amatőr színjátszók fellépését, így a megye több részén színpadra állhattak. Sikerült megtartanunk az István a király rockoperát a Szelidi-tónál és Ballószögön. De megemlíthetném még Versvándorunk, Tóth Péter Lóránt előadásait is.

Megtartásra kerültek a Versvándor, Tóth Péter Lóránt előadásai is.

Milyen, a megye által nyújtott pályázati lehetőségekkel élhettek a települések?

A TOP pályázati ciklus ebben az évben lezárul, de az elkezdett projektek folytathatók még a következő években is. A 63 milliárdos kezdő összeg most már 90 milliárdhoz közelít, ami Kecskemét nélküli megyei keretet jelent.

Kapcsolódó cikk
Soha nem látott összegek a Kiskőrösi Járásban
Soha nem látott összegek a Kiskőrösi Járásban
Soha nem látott összegek érkeznek Bács-Kiskun megyébe, így a Kiskőrösi Járásba is a Terület-és Településfejlesztési Operatív Programnak, azaz a TOP-nak...

Kiemelem, hogy a megye összes településén volt nyertes TOP-os pályázat és több mint 600 dolog újul meg a megyében: óvodák, iskolák, egészségügyi létesítmények, kerékpárutak stb. Öröm járni a megyét, s látni a sok vadonatúj, illetve megújított épületet. Az átadások felénél tartunk, a többi a következő 3 évben fog megvalósulni.

Az újonnan épülő csengődi bölcsőde látványterve

Két dolgot emelnék ki: az egyik a bölcsődei lehetőség. A megye az eredetihez képest kapott még 6 milliárdos összeget ahhoz, hogy új bölcsődék épülhessenek. Amelyik település szeretett volna bölcsődét, kivétel nélkül mindegyik kapott. A másik a csapadékvizes projektek. Nagyon fontos megjegyeznem, hogy nem az volt a cél, hogy minél gyorsabban és minél messzebbre elvezetni az esővizet, hanem megőrizni. Tehát záportározóknak a megépítése volt a feladat és ezután is ezt támogatjuk.

Kapcsolódó cikk
Pénzügyi szempontból zöld utat kapott az akasztói óvoda és mini bölcsőde építése
Pénzügyi szempontból zöld utat kapott az akasztói óvoda és mini bölcsőde építése
Az első megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-os) pályázatai 2016-ben jelentek meg. Akkor senki nem gondolta, hogy egy alaposan...

Mit lehet tudni az új „TOP 2-ről”? Mi lesz a fő irány?

A pénzfelhasználás tekintetében az, hogy a gazdaság fejlődését segítse elő. Ez sokféle úton valósulhat meg: ebbe beletartoznak akár az óvoda és bölcsőde fejlesztések, amelyek által az anyukák újra munkába tudnak állni. De gondolhatunk az útfelújításokra is, hiszen az is a gazdaságot erősíti. Természetesen beletartoznak az iparterületek, ipari parkok kialakítása vagy meglévőknek a fejlesztései. Tehát konkrétan a gazdasági lehetőségeket, a vállalkozásokat tudjuk segíteni. Beletartozik még a más jellegű segítség is a vállalkozóknak: például munkabér támogatásban, járuléktámogatásban tudjuk részesíteni a megyebeli vállalkozásokat. Ide sorolhatóak még a turisztikai fejlesztések, a kerékpárútépítések, fejlesztések is.

Kapcsolódó cikk
Új mini bölcsőde, ipari park: idén folytatódnak a fejlesztések Tabdin
Új mini bölcsőde, ipari park: idén folytatódnak a fejlesztések Tabdin
2020-as visszatekintő interjú Fábián Sándorral, Tabdi polgármesterével. Beszélgettünk a folyamatos beruházásokról, jövőbeni tervekről, rendezvényekről és a koronavírusról is. Az elmúlt...

Ez az egy operatív program az, amely több pénzzel fog rendelkezni az előző uniós ciklushoz képest. A mai tudásunk szerint másfélszer több pénz áll majd rendelkezésre a korábbiakhoz képest. A megyei keret alakulását nemsokára látni fogjuk.

Érkeztek már be pályázati tervek a települések részéről?

Természetesen előzetesen bekértük az elképzeléseket a megye valamennyi településétől, a fontossági sorrend megjelölésével. Közel 1200 projekt érkezett be, amit rendszereztünk, feldolgoztunk, s nagyon nagy és szép feladat lesz a fejlesztések koordinálása.

MEGOSZTÁS