Évértékelő sajtótájékoztatót tartott Domonyi László polgármester, Kiskőrösön a Városháza Dísztermében 2023. december 15-én, aki elmondta, hogy a 2023-as év korábban sosem látott nehézségekkel indult, hiszen 2022-ben már úgy zárták az évet, hogy takarékossági intézkedéseket kellett bevezetniük, amire korábban még nem volt példa. A költségvetésben is folytatták ezt a magatartást, hiszen kiadásaikat és vásárlásaikat is korlátozta a képviselő-testület. Az intézkedések szükségességét az energiaárak növekedése okozta.

 
-Hirdetés-

Tájékoztatója kezdetén a költségvetés, a fejlesztések és a beruházások alakulásáról beszélt:

Olyan pénzügyi stratégiai döntéseket kellett bevezetnünk, amelyek jó hatással voltak az egész éves költségvetésünkre. A pénzügyi korlátozások azt idézték elő, hogy nagyobb pénztömegek maradtak az önkormányzat kasszájában, melyeket kamatbetét lekötésekkel tudtunk kamatoztatni, így a bevételeket növelni. Azonban nemcsak a bevételi kamat oldal növekedett, hanem a meglévő hitelállományunk kamata is. Ezeket a kiadásokat próbáltuk kompenzálni ezekkel a korlátozásokkal. Így év végén jól látszik az eredmény, tehát azt mondhatom, hogy érdemes volt. Jelentős segítséget kaptunk a Kormánytól is. Olyan kiegészítő támogatás érkezett, amivel biztonságban tudhattuk átvészelni ezt az esztendőt és egy jó gazdasági, energetikai évet tudtunk zárni.

Év közben újabb energiabeszerzési intézkedéseket tettünk. 2024. október 1-ig megvásároltuk a gázmennyiségünket. Ezzel körülbelül 1/3-ára csökkent energetikai költségünk. Jól gondolkodtunk az év elején, jól tettük, hogy az intézkedéseket bevezettük. Így az energiaválságot Kiskőrös Város Önkormányzata szépen végig tudta vinni.

A korlátozó és takarékossági intézkedések ellenére sem állt meg az élet a városban, és erre nagyon büszkék vagyunk, hiszen megépítettük a futókört a záportározónál, járdákat építettünk és újítottunk fel, bérlakásállományunkat újítottuk fel. Például az újonnan érkező fogorvos lakását tökéletes fel tudtuk újítani. A Wattay Sportcsarnok felépülését is jelentős pénzösszeggel tudtuk támogatni, továbbá civil szervezeteinket és nemzetiségi önkormányzatainkat is.

Meg tudtuk tartani rendezvényeinket, még ha kisebb műszaki tartalommal is bírtak.

A beruházási lehetőségeket sem kellett elhagyni. A piac második ütemének sem kellett leállni. A piacfejlesztéshez jelentős önerőt tudtunk csatolni ahhoz, hogy a közbeszerzés elindulhasson.

Kapcsolódó cikk
Átadták a kivitelezőnek a kiskőrösi városi piac II. ütemének munkaterületét – kezdődik a munka!
Átadták a kivitelezőnek a kiskőrösi városi piac II. ütemének munkaterületét – kezdődik a munka!
2023. október 31-én aláírták a városi piac építésének II. üteméről szóló vállalkozási szerződést, majd a pályázati projekt alapmunkák megvalósítására irányuló...

A Kőrisfa Óvodára egy 50 kW-os napelem rendszert tudtunk kiépíteni, mely jelentősen csökkenteni fogja működési költségünket.

Felszereltük a Szűcsi Óvodát és a Hagyományok Házát is klímaberendezésekkel, míg egy fűtésrekonstrukciós beruházást hajtottunk végre a Batthyány Óvodában.

Ezek a beruházások mind azért valósultak meg, hogy energiaköltségeinket csökkenteni tudjuk. Azonban a legnagyobb energetikai befektetésünk az a közvilágítás fejlesztés, ami decemberben elkezdődött.

Kapcsolódó cikk
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön
Megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön
Az önkormányzat döntésének és ígéretének megfelelően a tegnapi napon megkezdődött a közvilágítás korszerűsítése Kiskőrösön – tájékoztat Domonyi László, Kiskőrös város...

A LED lámpák felszerelése jelentős megtakarítást fog okozni a kiskőrösi költségvetésben úgy, hogy 220 darab lámpával több lesz a városban, mint eddig. A várható megtakarítás még így is meghaladja majd a 30-35%-ot. 15 utcában már kiépült az új rendszer, melyekbe fényintenzitás csökkentési lehetőség is működik. Az első ütemben 600 lámpát fogunk felszerelni 19 és 26 W-os lámpákkal. A következő évben indítjuk el további 1300 lámpa beszerzését. A teljes közvilágítás fejlesztés május közepére valósulhat meg.

Összességében örömét fejezte ki az energetikai beruházások kapcsán. Kijelentette új korlátozó intézkedéseket már nem vezet be a képviselő-testület.
Majd a Petőfi 200 Emlékév kapcsán szervezett főbb programokat ismertette:

2023. március 15-én országos nemzeti ünnepünket Kiskőrösön, a Petőfi Szülőház előtt tartottuk, ahol ünnepi beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, melyet március 14-én egy csodálatos este előzött meg helyi fellépőkkel. Továbbá egy flashmobot is próbáltunk összerakni diákjaink segítségével.

Kapcsolódó cikk
VIDEÓ| Petőfi Sándor kiskőrösi szülőházánál mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor
VIDEÓ| Petőfi Sándor kiskőrösi szülőházánál mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor
,,Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar” – mondta a Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szerdán...

Áprilisban Kovács Tamás kiskőrösi vállalkozónak köszönhetően egy csodálatos technikát láthattunk, akinek köszönhetően Petőfi verseket juttattunk a világűrbe, elsőként Kiskőrösről.

Kapcsolódó cikk
Petőfi Sándor versei elindultak az űr végtelenje felé
Petőfi Sándor versei elindultak az űr végtelenje felé
Április 15-én este egy lélegzetelállító, világviszonylatban is egyedülálló produkciónak lehettünk szem-és fültanui Kiskőrösön az egész alakos Petőfi szobornál. A Lasershow...

A Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál alkalmával ünnepeltük meg Kiskőrös 50. születésnapját. Ekkor avattuk fel Choli Daróczi József szobrát a szoborparkban, aki cigány lovári nyelvre fordította le Petőfi verseit. Testvérvárosi kapcsolatot kötöttünk Noto szicíliai olasz várossal, mely segíti majd a kulturális értékek megőrzését és elmélyítését.

Kapcsolódó cikk
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Hivatalosan is lezárták Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévet, amit egy új testérvárosi kapcsolattal koronáztak meg
Kiskőrös Város 2022. március 15. napján nyitotta meg Petőfi Sándor költő szülővárosában lezajló megemlékezés mintegy másfél éves időtartamát. Az elmúlt...

A programok sorában az emlékév záró programját emelném még ki. A záró sajtótájékoztatót megelőzte egy kétnapos programsorozat Kiskőrösön október 13-14-én. A programok pénteken este kezdődtek, amikor is egy igazán különleges produkcióval készültek Magyarország közismeret előadói és több zenekar is fellépett a rendezvény alkalmával.

Kapcsolódó cikk
A Petőfi emlékév záró megemlékezésén részt vett Závogyán Magdolna, Demeter Szilárd és Dr. Mák Kornél is
A Petőfi emlékév záró megemlékezésén részt vett Závogyán Magdolna, Demeter Szilárd és Dr. Mák Kornél is
2023. október 17-én délután sajtótájékoztatóval, faültetéssel, és emlékkapu avatásával folytatódott az emlékév, melynek keretében Tóth Péter Lóránt versvándor „Toldi írójához...

November 24-én Kiskőrösre is megérkezett Novák Katalin köztársasági elnök, aki ellátogatott a szülőházba, megnézte a 7 év című tárlatot és a születési anyakönyvet is. Kiskőrösön tartotta fogadását is, ahová a megye legismertebb emberei kaptak meghívást.

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön is látogatást tett Novák Katalin köztársasági elnök
Kiskőrösön is látogatást tett Novák Katalin köztársasági elnök
Kiskunhalas és Kecskemét után ma délelőtt Kiskőrösre látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, aki részt vett a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés kihelyezett...

Kiskőrös Város Képviselő-testülete döntése értelmében egy harmadik köztéri Petőfi szobrot állítunk Kiskőrös főterén, melyet Tóth Dávid készített el. A zsánerszobor szilveszterkor kerül felavatásra, mely a bicentenáriumi emlékévnek és a 2023-as évnek állít emléket.
Aki szeretné a szoborállítást támogatni, ahogyan azt elődeink is megtették 1862-ben, illetve 1928-ban, az a Kiskőrös Városért Alapítvány bankszámlájára utalással megteheti: 11732057-20009245. Közlemény: Petőfi szobor. Idén éjfélkor nem lesz serleges fogadalométel a Petőfi szülőháznál, hiszen délután 16 órakor ünneplünk majd a szoboravatással.

A sajtótájékoztató végén név szerint is köszönetet mondott mindazoknak, akik ötleteikkel, szereplésükkel, munkájukkal hozzájárultak a Petőfi 200 Emlékév lebonyolításához.
Barta Zsolt kérdésére elmondta, a 2021-es bázisévhez képest a 2022-2023-as fűtési szezonban 37% megtakarítást értek el fogyasztásban. Ennek a pénzben kifejezett összege százmilliós nagyságrendű, a megtakarítás többszöröse, mint a 2021-es összköltség. 
Hozzátette, a 2023. évben adóbevételeik nagyon szépen alakultak, melyet a Kormány adóbevétel kiegészítéssel támogatott, így nyugodtan vághatnak bele a 2024-es évbe.  Azonban az energiaárak még mindig magasak, így továbbra is takarékoskodni fognak és folytatják a jól bevált rutinokat.

MEGOSZTÁS
Írta: vira