A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája Petőfi Sándor szülővárosának legrégebbi és legnagyobb általános iskolai nappali rendszerű nevelést, oktatást végző iskolája, amelyet 1836-ban a városalapító evangélikus szlovákok alapították. A 2023/2024. évi tanév első félévének eseményeiről, eredményeiről, fejlesztéseiről Grausza Jánosné mesélt hírportálunknak, aki 17 éve tevékenykedik tagintézmény-vezetőként az oktatási intézményben.

-Hirdetés-

 

Hány diákkal indult a tanévet?

Az utóbbi évek legmagasabb tanulói létszámával kezdtük meg a tanévet. Jelenleg 583 diákunk van, ebből 304 fő alsó tagozatos, 279 fő felső tagozatos.

Nagy öröm számunkra, hogy ennyien választják iskolánkat, ugyanakkor igen komoly feladat a mindennapok logisztikája, hiszen évek óta hely szűkével küzdünk. Az oktató-nevelő munka színvonalát és programjaink megvalósítását viszont nem érintik ezek a problémák.

Szép számmal érkeztek iskolájukba új pedagógusok, akiket mi is bemutattunk. Említsük meg őket!  

Alsó tagozaton napköziben kezdték meg munkájukat: Ambrusné Hadnagy Márta, Farkasné Gombár Ildikó, Schuller Gréta. Felső tagozaton: Dunai-Kiss Kinga angolt és magyart, Kolonusz Lili testnevelést, Pék Henrietta digitális kultúrát tanít alsóban és felsőben, míg Korsós Nándor digitális kultúrát. Budáné Torgyik Szilvia decemberben érkezett tantestületünkbe, ő könyvtárosi és tanítói feladatot lát el.

Milyen programokat, eseményeket valósítottak meg az első félévben?

Tanév elején rendszeresen tartunk családi délelőttöt az első osztályosoknak. Ilyenkor a gyerekek megismerkednek a tanítókkal, a hitoktatókkal, az iskolaépülettel, ellátogatnak a templomba, megkapják tankönyveiket. A piaclátogatás, a termények betakarítása, a szüret az alsó tagozatosok programja. Ezek a természetismeret és a technika tantárgyak oktatásához járulnak hozzá.

Az alsósok a kiskőrösi piacon is jártak

Részt vettünk a Kizöldítő Programban is, ehhez kapcsolódott a piaclátogatás. A könyvtárlátogatások is rendszeresek, illetve alkalomadtán a könyvtár munkatársai is ellátogatnak hozzánk. Családi napokat az osztályok nagy részében tartanak, melyeket az osztályfőnökök szerveznek meg, jellemzően év elején, illetve a tanév végének közeledtével. A Petőfi 200 programok zárásának alkalmával több csoportunk, osztályunk vett részt a város, illetve a múzeum által szervezett programokon.

Kapcsolódó cikk
Csaknem ezer diák vett részt a Petőfi 200 emlékév záró rendezvényén
Csaknem ezer diák vett részt a Petőfi 200 emlékév záró rendezvényén
Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság, A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, a Petőfi...

A madárgyűrűzés a  természetismerethez tartozó alkalom, melyen nem először vettek részt a gyerekek. A szüreti témanap az alsósoknak rendszeres programelem iskolánkban. Ilyenkor rajzolnak, képzőművészeti, technikai foglalkozásokat tartunk számukra, illetve ilyenkor a tantárgyi órákba is becsempészik a szürettel kapcsolatos ismereteket, népszokásokat a pedagógusok. Az Európai Diáksport Napon minden évben részt veszünk, alsó és felső tagozaton egyaránt.

Az Európai Diáksport Napon minden évben részt vesznek

Szeptemberben és októberben is voltak osztálykirándulások. A gyerekek Budapestre, Ópusztaszerre, Óbányára és Kecskeméten a Ciróka Bábszínházba is ellátogattak. Ezek közül egy-egy évfolyam kirándulását az iskola támogatja a buszköltség átvállalásával. A bábszínházi látogatásokat a pedagógusok szervezik és a szülők finanszírozzák.

Októberben a 2.c és a 3.b osztály egy felejthetetlen napot töltött Budapesten

A zene világnapja alkalmából is az alsósok szoktak programokat szervezni a Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI-val közösen. Nemzeti ünnepeinket méltón megünnepeljük: október 6-i ünnepségünket a 6., míg a 23-i műsort a 8. évfolyam szervezte és mutatta be.

Október 6-án a 6.a osztály színvonalas műsorával emlékeztek meg az aradi vértanúkról

Egyházi iskola lévén minden évben tartunk csendesnapot. Ezt Pethő-Szűcs Mária iskolalelkész szervezi a hitoktatókkal együtt, akik játékos, könnyed programokkal készülnek az adott témán belül. Ehhez kapcsolódik a Paraklétosz könyvvásár is. A kiadó évente egyszer-kétszer árusít nálunk.

Novemberben, idén először részt vettünk a koraszülöttek világnapján. Ezen kívül négy nagy programot szerveztünk ebben a hónapban. Ebből az egyik a Szakmák hete volt, mely az egész intézményt érintette. Ezen belül tartottuk meg pályaválasztási témanapunkat, mely egy egésznapos program volt az alsósoknak és a felsősöknek. Idén nagyon színes volt a program. Különféle szakmák képviselői jelentek meg ezen az alkalmon: egykori diákjaink, illetve szülők, akik saját szakmájukat, munkájukat mutatták be a gyerekeknek, míg a 8. osztályosok üzemlátogatásokon is részt vettek. Nagyon színvonalas lett a program, sok pozitív visszajelzést kaptunk.

Kapcsolódó cikk
Szakmák napja a KEVI általános iskolájában, rendhagyó módon
Szakmák napja a KEVI általános iskolájában, rendhagyó módon
A szakemberek szakmájukról, hivatásukról beszéltek, sőt feladatokat is adtak a diákoknak a pályaorientációs nap alkalmával 2023. november 16-án délelőtt, melynek...

Az alsó tagozatosoknak idén is lehetőségük volt Filharmónia bérletet venni, ide meghívtuk a Harangvirág Óvoda nagycsoportosait is, akik nagyon jól érezték magukat. Német nemzetiségi osztályaink is vannak, így Márton-napi műsorunkat a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjaival és a Harangvirág ovisokkal közösen tartottuk meg, sőt még Soltvadkertről is eljöttek néhányan. A legnagyobb szervezés a szülők-nevelők bálja volt, mely igazán jól sikerült.

Kapcsolódó cikk
Minden várakozást felülmúlt a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának SZMK bálja
Minden várakozást felülmúlt a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának SZMK bálja
Minden várakozást felülmúlt a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának november 25-én szombaton megrendezett SZMK bálja, mely a szervezőktől a Fények...

A hagyományoknak megfelelően az angolosok Hálaadás-napi party-t is szerveztek, amin szinte az összes felsős tanulónk részt vett.

Decemberben is számtalan program került megvalósításra. Iskolalelkészünk egy adventi kézműves versenyt hirdetett meg a gyerekek között.

Kapcsolódó cikk
Adventi programot tartottak a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában
Adventi programot tartottak a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájában
A hagyományt megtartva, de azon kicsit módosítva szervezett adventi programot december 8-án pénteken a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája. A...

Megtartottuk a Mikulás ünnepségeket, és a karácsonyi ünnepségeket, melyet minden osztály megrendez. Adventi délutánunkra meghívtuk a nagycsoportos óvodásokat is a szüleikkel együtt. Az alsósoknak megrendezett eseményen kézműves, illetve játékos sportfoglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek. Az Eatrend Kft. jóvoltából finom kalács és tea volt uzsonnára. Igazán jól sikerült ez az alkalom is. Mivel erre az eseményre most a szülőket nem hívtuk meg, ezért az Adventi téren béreltünk egy faházat szombat estére, így őket oda invitáltuk meg egy pohár forralt borra, teára és egy jó beszélgetésre, találkozásra.

Kapcsolódó cikk
Zenés és gyermek programokkal folytatódott Kiskőrösön az Adventi tér a második napon
Zenés és gyermek programokkal folytatódott Kiskőrösön az Adventi tér a második napon
December 16-án szombaton folytatódott Kiskőrösön az Adventi tér háromnapos programsorozata. Szombaton a zenés produkciók mellett, óvodai és iskolai csoportok is...

Pék Henrietta szokásos módon idén decemberben is elkápráztatott minket adventi kalendáriumával az aulában.

Kapcsolódó cikk
Ismét különleges adventi naptár készült a KEVI általános iskolájában
Ismét különleges adventi naptár készült a KEVI általános iskolájában
Egy szlovákiai telelés ihlette azt a különleges adventi naptárt, mely a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának alsós aulájában várja december...

A Pünkösdi gyülekezet bábcsoportja, Bálint Miklós vezetésével egy-egy előadást tartott diákjainknak, melyet nagyon élveztek. Ezzel is hangolódhattak a karácsonyra. Az adventi koncerten szerepelt az énekkarunk a katolikus templomban és részt vettünk cipősdoboz, csoki, illetve játékgyűjtésben is, melyeket pedagógusok szerveztek.

A 2.c osztály csatlakozott a Bohócdoktorok, Karácsonyi Játékgyűjtés Veled! felhívásához. Közel 170 adomány érkezett az osztálytól

Míg a Digitális Tudásközpontban Kecskeméten a 4. évfolyam ismerkedhetett meg a robotikával. Így érkeztünk el a karácsonyhoz, amikor is az utolsó tanítási napon egy karácsonyi istentisztelettel zártuk a tanév ezen részét, míg kollégáinknak karácsonyi ebédet rendeztünk.

Diákjaik milyen kiemelkedő sikereket értek el?

Helytörténeti vetélkedőn helyezést ért el: a 3.a, a 7.b és a 8.b osztály. 

Soltvadkerti mesemondó versenyen:
Szamek Zoé alsósok között 2.helyezett
Felsősökök között:
1.helyezett: Patócs Jázmin 5.a
1.helyezett: Pivarcsi Lilla 5.b
2.helyezett: Kovács Mira 5.a
3.helyezett: Kiss-Berdó Viola 5.a

Petőfi szavalóversenyen (KEVI gimnázium):
1.helyezett: Kiss-Berdó Marcell 8.a
Különdíjas: Döme Zita

Pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Ált. Isk. által meghirdetett meseíró verseny:
1.helyezett: Babucsik Borbála 5.b

Sport: Diákolimpia 4.csoport fiú futsal verseny körzeti 1. hely, területi döntő 1.hely, bejutottak a megyei döntőbe is.

Csapattagok (b-j) felső sor: Bodonyi Kovács Gábor, Torgyik Domán, Judák Zsombor, Kriskó Zente , Lomjánszki Márk, Brada Bence, Makó Zsolt (felkészítő) alsó sor: Virág Ábel, Eiler Dániel, Filus Áron
Milyen pályázatokban vettek részt:

Mint már említettem, a Kizöldítő Program keretében a piacra látogattak diákjaink, illetve a 8. évfolyamosok Zánkára utaztak Erzsébet-táborba szeptemberben. A Határtalanul program keretében a 7. évfolyam Erdélybe látogatott.

Az épület felszereltségét érintette fejlesztés, újítás?

Új internethálózat kiépítésére, informatikai eszközbővítésre került sor 10 millió Ft értékben.
Felújítottuk főbejáratunkat is, melynek költsége 5 millió Ft-ba került.
Továbbá a tornacsarnok belső nyílászáróinak cseréjét (1,5 millió Ft) és a tornacsarnok árnyékolását (1,5 millió Ft) oldottuk meg a tanév első felében, önerőből.

Milyen terveik vannak a következő félévre?

A munkatervben meghatározott feladatok, programok megvalósítása, sikeres beiskolázás és a nyári felújítási munkák megszervezése (régi szárny belső korszerűsítése) szerepel a terveink között.

Kapcsolódó cikk
Emlékkönyvet jelentetett meg a KEVI, mely az elmúlt egy évtizedbe enged betekintést
Emlékkönyvet jelentetett meg a KEVI, mely az elmúlt egy évtizedbe enged betekintést
December közepén jelent meg a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Technikum jubileumi (2022/2023) tanévének kiadványa a...

Fotók: KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolája – Kiskőrös
Kiemelt kép: VIRA.HU archív/KEVI 

 

MEGOSZTÁS