Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere 2022 decemberében tartott sajtótájékoztatót „Járdák éve Kiskőrösön” címmel, mely során ismertette a 2022-es évben elkészült fejlesztéseket, a költségvetés alakulását, mesélt ünnepségeikről és a Petőfi 200 Emlékév főbb eseményeiről, majd három személyt is méltatott, akik az előző évben  rangos elismerést kaptak, öregbítve ezzel Kiskőrös jó hírét. Beszédében kiemelte, hogy a  2015-2022-es Európai Uniós ciklus megvalósulási éve volt 2022. A fejlesztések zöme már a 2016-os évben elkezdődött, azonban a legtöbb projekt csak a tavalyi évben került átadásra. Megelégedéssel és örömmel jegyezte meg, hogy szinte napi rendszerességgel szerepel Kiskőrös az országos, regionális és helyi médiumokban. 

-Hirdetés-

Domonyi László polgármester évértékelő beszéde. 

Fejlesztések, költségvetés

Költségvetésünk 2022-ben 5,4 milliárd kiadási előirányzattal, 3,8 milliárd forint működési kiadással és 1,6 milliárd forint felhalmozási kiadással indult. Ezzel szemben adóbevételeink megint elérték a legmagasabb szintet. Vállalkozóink ebben a nehéz gazdasági környezetben a covid járványt követően olyan gazdasági produktumot voltak képesek tenni, ami igazán példaértékű. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik. Iparűzési adóbevételünk 794 millió forint volt, magánszemélyek kommunális adóbevétele: 69,5 millió Ft, míg idegenforgalmi adóbevételünk 8,4 millió forint volt, mely a covid alatt 3 millió Ft-ra csökkent le. Kolleganőink továbbra is nagyon jól dolgoznak az adóhatóságnál. Késedelmi pótlék bevételünk is elérte a 3,5 millió forintot. Ennek ellenére továbbra is felgöngyöljük az adóhátralékokat és ellenőrizzük az adófizetőket. Talajterhelési díj bevételünk 400 000 Ft volt. Tehát az adóbevételünk: 875.800.000 Ft volt. Ehhez jött még hozzá az állam által nyújtott adókompenzáció, ami 185 millió forint, így az összes bevételünk meghaladta az 1 milliárd forintot.

Minden nehézség ellenére fejlesztéseink 2022-ben is folytatódtak. Nagyon sok fejlesztést tudtunk befejezni. Bízom benne 2023-’24-ben újabb jó hírekkel szolgálhatunk.

Befejezett fejlesztéseink, melyeket kiemelnék: az ipari terület fejlesztése Kiskőrösön 112.835.004 Ft-ba került, melynek előkészületei megtörténtek, hogy elindulhasson. Nagyon nagy örömünkre befejeztük a kiskőrösi bölcsőde bővítését, felújítását, mely 155.514.411 Ft-ba került. 14 férőhellyel bővítettünk, a bölcsőde teljes felújítása, sőt még az udvar parkosítása is megtörtént ebből az összegből.

Kapcsolódó cikk
Kibővült és felújított bölcsőde várja az apróságokat Kiskőrösön
Kibővült és felújított bölcsőde várja az apróságokat Kiskőrösön
2022. december 14-én délelőtt ünnepélyes keretek közt átadták Kiskőrösön a kibővült és megújult bölcsődét az Árpád utca 6. szám alatt....

Átadásra került a Kiskőrös-Tabdi között megépült kerékpárút, mely egy 451.627.143 millió forintos, rendkívül fontos beruházás. Örömmel mondhatom, hogy már elkezdték megtervezni a negyedik főutas bekötési szakaszunkat is, a Kalocsa-Kiskőrös útvonal mentén, mellyel kapcsolatban napi egyeztetések vannak. Egy kétirányú bicikliutas vonalat tervezünk a József Attila utcára, melyet a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat segítségével tudunk megterveztetni.

Kapcsolódó cikk
Átadták az Izsáki úti kerékpárutat
Átadták az Izsáki úti kerékpárutat
Ünnepélyes keretek között átadták 2022. december 14-én délelőtt az Izsáki úti kerékpárutat, amit a kerékpárosok már több, mint négy hónapja...

Élhetőbb lakókörnyezet kialakítása Kiskőrösön projekt a Délibáb, Megy utca, Nyíl utca környékén valósult meg, mely egy 271.996.002 Ft-os pályázat. Ezt a térséget teljes aszfaltburkolattal láttuk el. Ez a pályázat tulajdonképpen 2023-ban fog befejeződni, ugyanis lakások kialakítására is sor kerül a Délibáb és a Mező utcában, önkormányzati saját ingatlanon. Ezek bérlakások lesznek, mely szociálisan rászoruló emberek segítésére irányul majd.

A kiskőrösi kistermelői piac infrastrukturális fejlesztésének első üteme megvalósult, mely egy nettó 298.365.399 Ft-os pályázat. A piaccsarnok átalakítása első ütemként megtörtént, melyet csak akkor tudunk kinyitni és üzemeltetni, ha a második ütem is átadásra kerül. Ha minden nagyon jól megy, 2023 szeptemberének környékén elkezdődhet a második ütem építése, ami körülbelül egy 10 hónapos folyamat lesz. A komplett piac megnyitását a 2024-es év közepére jósoljuk.

Az Együtt egy szebb jövőért pályázat részesei is voltunk, mely sok-sok rendezvény, és képzés lebonyolítását tette lehetővé, 499.852.216 Ft értékben.

Font Sándor országgyűlési képviselő úr jóvoltából és segítségével a magyar kormányzattól 510.000.000 Ft-ot kaptunk a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő fejlesztésének előkészítésére.

Kapcsolódó cikk
Kiírták a közbeszerzési eljárást a fürdő fejlesztésének előkészítése kapcsán
Kiírták a közbeszerzési eljárást a fürdő fejlesztésének előkészítése kapcsán
Magyarország Kormánya egy a gazdaság újraindítását célzó egyedi fejlesztési támogatásokról szóló kormányhatározat alapján a kiskőrösi fürdő előkészítése projekt finanszírozására 510...

A Kiskőrösi Városi Sporttelep felújításának támogatására 225.000.000 Ft kormányzati pénzt kaptunk, melyhez Kiskőrös Város Önkormányzata még 25.000.000 Ft-ot tett hozzá. Az atlétikai sportlehetőségeket bővítjük majd itt, a futókör megújítására is sor kerül, szegélyezéssel és egyéb útvonalak térkövezésével, valamint a lelátó teljes fejlesztésével. Ami magában foglalja azt, hogy 400 férőhely fedett lelátóként, míg a másik oldalon 200-200 hely lesz még, tehát összesen 800 férőhelyes. Bízom benne, hogy a közeljövőben akár atlétikai diákolimpiákat is tudunk majd itt szervezni. Közben a sporttelepet a KLC is fejleszti, teljesen külön, TAO-s lehetőségeiknek köszönhetően. Egyébként egy teljes sporttelep koncepciót megterveztünk már, melynek alapjai most készülnek.

Kapcsolódó cikk
Készülőben a kiskőrösi stadion tetőszerkezete és új gyepszőnyeget kapnak a pályák
Készülőben a kiskőrösi stadion tetőszerkezete és új gyepszőnyeget kapnak a pályák
A kiskőrösi Városi Sporttelep felújítási munkálatai lassan a végéhez közelednek. A beruházás a napokban látványos elemekkel folytatódott azzal, hogy a...

Legnagyobb ünnepünk a Petőfi 200-as ünnepségsorozat, amit városunk önkormányzata 2022. március 14-el indított el. A megvalósításhoz egy 73.954.619 Ft-os pályázatba léptünk bele, mely a Talpra Magyar pályázat. Ennek keretében konzorciumban vagyunk Bács-Kiskun megyével és más településekkel. Ide tartoznak még a Kubinyi programban nyert pályázati összegeink.

A szlovák tájház felújítása is egy kisebb pályázatból történt meg, tehát összerakosgattuk a Petőfi 200-as fejlesztéseket, sok kicsi pályázat és némi önerő adott nekünk egy nagy lehetőséget. Jól látszik, hogy a szülőház és a tájház is megújult, valamint a Petőfi múzeum belső kiállítása, míg a TOP-os energetikai projektből a múzeum külseje is. Továbbá a Műfordítói szoborpark újragondolása is megtörtént. Az öntözőrendszer is beépítésére került, valamint parkosítottunk. 

Kapcsolódó cikk
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Jelentős fejlesztések a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum valamennyi múzeumi egységében
Kiskőrösön évtizedek óta érezhető, hogy a városvezetés különösen nagy hangsúlyt fektet a helyi kultúra és a műemlékek védelmére. Ezt a...

Azért tudunk önerőből fejleszteni, mert vállalkozásaink nagyon jól teljesítenek. Így tudunk a pályázati fejlesztésekhez önerőt biztosítani. A Szűcsi óvodában is volt egy pici, 5 millió forintos fejlesztés, mely rendkívül fontos. Kültéri kézilabda-pályánk is elkészült, melynek költsége 74.819.039 Ft volt. Nagyon örülünk neki és várjuk, hogy a Szabadidő parkban további fejlesztéseket tudjunk megvalósítani. Az uniós és  kormányzattól kapott projektek száma nagyon magas volt, ha összeadnánk, ezek a fejlesztések milliárdos nagyságrendre rúgnak.

Kapcsolódó cikk
Kültéri kézilabda pálya épült Kiskőrösön
Kültéri kézilabda pálya épült Kiskőrösön
A Magyar Kézilabda Szövetség a sportág infrastrukturális feltételeinek javítása érdekében indította el állami támogatású programját, amelynek célja, hogy az utánpótlás-nevelés...

Önerős beruházásokat is hajtottunk végre, melyekhez semmilyen külső támogatás nem érkezett. Teljesen önerőből, 31 millió forintból felújítottuk a Kossuth utca 41. szám alatti épületet. Jelentkezett hozzánk egy olyan cég, amely sérült emberek foglalkoztatásával foglalkozik, ezzel 60 munkahelyet teremtve. Így képviselőtársaim számára sem volt kérdés, hogy a felújítással támogatjuk ezt a nemes szándékot.

Klímaberendezéseket építettünk be a polgármesteri hivatal földszintjére 11,8 millió értékben, mely egy energetikai átgondolás miatt történt. Közműfejlesztéseket is hajtottunk végre önerőből.

A Toyota utcáját és a vele szemben lévő ipari részt fejlesztettük, ennek a két oldalnak a csapadékvíz elvezető és a szennyvízelvezető rendszerét építettük ki. Ez egy 61 millió forintos beruházás volt.

Régóta húzzuk a lehetőségét annak, hogy egy fogászati röntgent vegyünk, mert abban bíztunk, hogy lesz kiírva pályázat egészségügyi fejlesztésre. Azokat a felszereléseket, amelyekkel korábbi röntgenünk működött, kivonták a forgalomból, így vennünk kellett egy új fogászati röntgent, mely 10,7 millió forint beruházással megvalósult. Engedélyeztetése és az asszisztensek betanítása már folyamatban van, várhatóan február elején már üzemelni fog.  

Kapcsolódó cikk
Januártól Dr. Mohammad Pakravan látja el a 3. számú felnőtt fogorvosi körzet helyettesítését
Januártól Dr. Mohammad Pakravan látja el a 3. számú felnőtt fogorvosi körzet helyettesítését
A Képviselő-testület a 60/2021. sz. Képv. testületi határozatával döntött arról, hogy a 3. számú felnőtt fogorvosi körzet feladatellátását a praxis...

A 2022-es év elején meghirdettük a járdák évét, így összesen 4392 m2-en újultak meg járdaszakaszok: az Alkotmány, a Damjanich, a Mészáros, a Petrovics, a Liget, a Dózsa György, a Hrúz Mária, a Klapka György utca, valamint a Polgármesteri Hivatal udvarán és Kiskőrös főterén, továbbá folyamatban van még 2248 m2-nyi szakasz a záportározónál lévő futókör körüli sétánynál, valamint a Sárkány József utcai lakótelep előtti járdaszakasz is megépül majd, de azzal megvárjuk a vasútépítés nyomvonalának elkészültét. 

Azt is tudjuk, hogy ez még mindig nem elég, hiszen továbbra is vannak olyan járdaszakaszok, amiket még fel kell újítanunk, de meg is fogjuk tenni. Az energiaválság miatt azonban biztosan lesz ebben egy kis toppanás. Ezért vagyunk óvatosak a beruházásokkal, fejlesztésekkel kapcsolatban és igyekeztünk egy kis tartalékot is képezni. Továbbá a képviselő-testület döntése értelmében létrehoztunk egy energetikai takarékossághoz kapcsolódó intézkedési tervet. Úgy döntöttünk, hogy az általunk fenntartott intézményeknek havonta kell leadniuk a jelentést a közművek óraállásairól. Önerős fejlesztésként szeretnénk majd napelemekkel ellátni a Kőrisfa Óvodát is, hogy még energiahatékonyabban tudjon működni. A Szűcsi Óvoda november 15. és március 31. között bezárásra került, melynek csoportjai másik két telephelyen folytatják a nevelési évet. A városi könyvtárat is érinti a szabályozás, a könyvek kiadása és igénylése úgy működik, ahogyan a covid korlátozások alatt. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum legérintettebb épülete a Szlovák Tájház ebben a tekintetben, ahol megszüntettük az ügyeleti jelenlétet. A János Vitéz Látogatóközpont, a szülőház, és a múzeum a Petőfi 200 emlékévre való tekintettel változatlanul üzemel, azonban a kiállítóterek hőmérséklete alacsonyabb hőfokon működik. A bölcsőde teljes üzemmel működik, míg az idősek otthonát korlátozó intézkedés érte, de nem a lakóterekben, hanem a közösségi helyiségekben, míg az irodákat átköltöztettük az Árpád utca 8. szám alá. Az EFI is a művelődési központba költözött. Az intézkedés a sportlétesítményeket is érinti, beleértve a Városi Sporttelepet, a Sportcsarnokot, a Küzdősportok Házát és a Rónaszéki Fürdőt is. Bezárásra került a Petőfi Kollégium első két szintje (a Kőrisfa Hostel), a Krimpeni ház, a Hagyományok Háza, a Pátria épülete, és a Zsinagóga 2023. március 31-ig. A művelődési központ az egyetlen közösségi hely a városban, melyet az önkormányzat üzemeltet. A közvilágítás is jelentős költséget jelent a városnak, így javában zajlanak már a tárgyalások a 800 darab lámpatest kikapcsolásáról. A mostani árak szerint 170 millió forintra emelkedne a korábbi 30 millió forintos kiadásunk, a közvilágítást illetően.

Kapcsolódó cikk
Korlátozó, takarékossági intézkedéseket vezet be Kiskőrös Város Önkormányzata
Korlátozó, takarékossági intézkedéseket vezet be Kiskőrös Város Önkormányzata
A tegnap délutáni képviselő-testületi ülés kezdetén Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást...

Azt prognosztizáljuk, hogyha minden intézkedésünk hozza azokat a változásokat, amiket beterveztünk, önerős részünk akkor is talán csak annyira lesz elegendő, hogy ki tudjuk fizetni a számláinkat, így fejlesztési önerőre már nem látunk sok esélyt.

 Rendezvények

Az éves rendezvénynaptáron túl, tekintettel arra, hogy Petőfi 200 bicentenáriumi emlékév van további rendezvényekkel bővült a repertoár: március 14-15-én megtörtént Kiskőrösön az emlékév megnyitása, amelynek estéjét a Bagossy Brothers Company zenekar óriási koncertjével zártuk, majd ennek jegyében kapcsolódtunk az Egy vérből valók vagyunk alapítvány jótékonysági futórendezvényhez, amely Kiskőrösről indult. Ezt követte a Petőfi Ünnep október 14-16. között, amelyen számos maradandó eszköz és beruházás került átadásra, mint például: a 3D kiállítás, amely a sétálóutcán tekinthető meg, a verspadok, a versautomata, és a Petőfi-vonal, valamint megnyíltak megújult kiállítótereink Petőfi jegyében. Nagy sikere volt a színházi előadásnak és itt is mindkét estét koncerttel zártuk, az egyik a Tolcsvay koncert volt, míg a másik a Kávészünet zenekar koncertje.

Kapcsolódó cikk
Kínai – magyar koprodukció is volt a Petőfi Ünnep zárónapján
Kínai – magyar koprodukció is volt a Petőfi Ünnep zárónapján
A Petőfi 200 ünnepsorozat zárónapján olyan egyedülálló programoknak is részesei lehettek az érdeklődők, mint a kínai művészek előadásai, ahol Petőfi...

Az országosan is egyedülálló Petőfi Szilveszterhez idén várossá nyilvánításunk 50. évfordulója is kapcsolódott. A várossá nyilvánításhoz kapcsolódó kiállítással, színházi előadással, nagyszabású koncerttel, díszvacsorával és újévi fúvószenekari koncerttel is készül(t) a város. 

Kapcsolódó cikk
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása, melyeket azok az egyéves gyermekek kapnak, akik...

Örülünk annak, hogy civil szervezeteink rendkívül aktívak és gyakran bekapcsolódnak a városi rendezvényekbe vagy önálló rendezvényeik megvalósításához kérik az önkormányzat segítségét, támogatását, ötleteit. Mindez azt mutatja, hogy a helyi közösség összetartó ereje szintén egyedülálló Kiskőrösön.

Elismerések, rendkívüli események

Nagy örömmel és büszkeséggel mondhatom, hogy szinte napi rendszerességgel szerepel Kiskőrös az országos, regionális és helyi médiumokban. Ebben az évben elsősorban Petőfihez kapcsolódó programok, interjúk, attrakciók jelennek meg. Kiemelném, hogy a Petőfi Szülőház történelmi emlékhellyé való nyilvánítása országos elismerése múzeumunknak.

Kapcsolódó cikk
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
Sztélét kapott a történelmi emlékhellyé nyilvánított kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház, valamint két új kiállítás került megnyitásra a Petőfi 200 emlékév...

Külön szeretném kiemelni azt, hogy mindig van mire és kikre büszkének lennünk. Ebben az évben is városunk több közéleti és gazdasági személyisége is rangos elismerést vehetett át:

Dedák Balázs – az „Év Széchényi vállalkozás” díjazottja
Szedmák Tamás alpolgármester – Magyar ezüst érdemkereszt kitüntetést kapott
Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész – Bács-Kiskun megyei Prima-díjat kapott.

MEGOSZTÁS